איך תלמד את ילדיך מהו ערכו של כסף?

איך תלמד את ילדיך מהו ערכו של כסף?

הקניית הרגלי חינוך פיננסי לילדיך, כבר מגיל צעיר, תהפוך אותם לאנשים בוגרים ואחראיים כלפי עצמם וכלפי בני משפחותיהם.
הלימוד והחינוך למודעות פיננסית נמצא בידיכם ההורים. ככל שתקדימו להקנות לילדיכם מודעות לערך הכסף וחשיבות החיסכון, כך הסיכוי שיגדלו להיות בוגרים אחראיים ובעלי אחריות פיננסית, יגדל.
השינוי נמצא בידיים שלכם – לפניכם כלים מעשיים להקניית חינוך פיננסי לילדים:

דרכים חווייתיות להמחשת ערכו של כסף

התחילו להמחיש לילד מהו כסף בהתאם לגילו. משחקי חברה שבהם מדברים על כסף כמו מונופול, cash-flow, "עושים כסף" ואחרים, ספרים לילדים בגילאים שונים וגם הסבר על סוגי המטבעות והשטרות השונים כסוג של משחק. הסבירו לו מה ניתן לרכוש בשקל לעומת 10 שקלים או 100 ₪.

לימדו לשתף את ילדכם בשיקוליכם

כהורים אנחנו נוטים להשאיר את הנושאים הכלכליים בבית לעצמנו, למבוגרים. הורה החולק עם ילד קושי, יופתע לגלות שעם הזמן, הילד ירגיש גם הוא בנוח לחלוק עימו קשיים מהגן או מבית הספר. אל תחששו לשתף בשיקולים שלכם גם את הילדים. אם בגלל שיקול כספי אתם מוותרים על החופשה השנתית או צריכים לוותר על חוגים, לצמצם מסעדות וכיו"ב. הסבירו לילד את המצב בפשטות ובגובה העיניים תוך הצגת הצדדים החיוביים שבמצב. כך הילד לא יחיה בבועה ועם הזמן ילמד לקבל את העובדה שלעיתים צריך לתעדף צרכים ואפילו ללמוד לוותר.

הצהרת כוונות לפני בילוי

איזה הורה (או סבא וסבתא) לא שוקל פעמיים טיול בקניון עם הזאטוטים מחשש שטיול תמים יהפוך לאחר צהרים מעיק בו הילד מתחנן ללא הרף "אמא תקני לי". קניון ממוזג/מחומם הוא מקום בילוי נהדר המכיל גם משחקיות ללא תשלום. לפני היציאה לקניון, תאמו ציפיות עם הילד וסכמו על פריט אחד שתקנו לו לפי בחירתו (גלידה, סוכריות וכו'). אם הילד גדול יותר, ניתן לתת לו סכום סימלי ולהסביר לו שיוכל להשתמש בו כראות עיניו, אך זהו כל הסכום העומד לרשותו.

מתנות וערך לכסף

בעבר, ילד נהג לקבל מתנות בודדות במהלך השנה: ביום ההולדת, בחג במעמד קבלת התעודה. מכיוון שכיום אנו חיים בחברת שפע, קשה לנו לומר לא ואנו קונים מתנות גם ביום יום. כך קורה שלעיתים ילדכם מקבל מתנה שבועית מסבתא ועוד 3 ספרים מאתנו כי "היה מבצע" וכו'. הוא מוצף בצעצועים ובגירויים. התוצאה: הוא קופץ ממשחק למשחק ולא נהנה עד הסוף מהצעצוע וחשוב מכך, קשה לו להבין את הערך הכספי של המתנה. אז גם אם אתם מוצאים עצמכם מעניקים לילדיכם מתנות ביומיום, נסו לחבר את מתן המתנה כתגמול עבור מעשה טוב, השקעה בלימודים וכיוב

תמורה בעד עבודה

אחת הדרכים המעשיות ביותר להמחיש לילד מהו כסף וללמד אותו להעריך אותו היא לתת לו לעבוד. לא מדובר על עבודה מסודרת מתשע עד חמש, אלא על תשלום סימלי בעד עבודה בבית. גם כאן העבודה והתגמול צריכים להיות בהתאם לגיל הילד ולא על מטלות שגרתיות בבית שהם חלק מתפקידיו (כמו לסדר את חדרו). אם ילדכם מעוניין לשטוף את הרכב, לגרף עלים בגינה או לטאטא את דירתכם, תוכלו לסכם על תשלום עבור עבודתו. הילד ישמח מאוד לקבל תמורה ועל הדרך יבין משמעותו של כסף.

דמי כיס לילדים

ילד המקבל דמי כיס הגיע לשלב של חינוכו הפיננסי בפועל. חשוב ללמד את הילד כי מתוך דמי הכיס ניתן לחסוך, לתרום מעט למי שאין לו (הבנה שלזולת לא תמיד יש בשפע), וגם להפריש חלק קטן מהסכום השבועי לחיסכון לטווח ארוך. מומלץ לעשות תיאום ציפיות באשר ל"מה כלול בדמי הכיס ומה לא" (טלפון סלולארי כן או לא ועוד).

הסבר לגבי מושגים פיננסיים בסיסיים

כסף, ריבית, עבודה, חיסכון, עמלה. כל אלו מונחים שחשוב להבינם. בהתחלה בתיאוריה ומאוחר יותר בפועל. אפשר לזהות הזדמנות לשיחת הסבר על מונחים אלו במהלך משחק או קריאת ספר. אם ילדכם מביע עניין, הסבירו לו בפשטות את המושגים. ההסבר היום, יעזור לו להגיע להתחלת ניהול חיים כלכליים עצמאיים עם יותר ביטחון.

ללמוד לומר לא לילד

"לא" אינה מילה גסה. חלק מתהליך חינוך פיננסי, בדומה לתהליכים אחרים שילדים לומדים במהלך בגרותם הוא דחיית סיפוקים והימנעות מבזבוזים. ילד ששומע רק "כן" מפתח בהמשך חייו תסכולים כשהוא נחשף לעולם ומתחיל לשמוע לא. אין סיבה להיכנע לתכתיבים או בכי של ילד כי "הוא רוצה" או "בא לו". דחיית סיפוקים תלמד אותו שיש רווח מהמתנה וציפייה לבאות ושיש תחושה נהדרת בלקבל מותרות.
דרך נוספת ללמד ילד לדחות סיפוק (בהנאה), היא להעניק לו קופת חיסכון במתנה. בכל פעם שהילד יקבל או ירוויח כסף (דמי כיס, יום הולדת, עבודה בבית), הוא ישלשל אותו לקופת החיסכון וכשזו תתמלא, הוא יוכל להחליט מה לעשות בכסף שצבר.

דוגמא אישית

כמו בכל דבר בחינוך ילדים, עליכם לגבות את המסר שלכם גם בדוגמה התנהגותית. אי אפשר להסביר לילד על חשיבות דחיית סיפוקים ובאותה נשימה לספר ש"פשוט הייתם חייבים לקנות DVD חדש הביתה". גבו את ההסברים שלכם במעשים ותרוויחו פעמיים. גם חינוך טוב וגם חיסכון אמיתי. שתפו את הילד במה שקורה, עזרו לו להבין מה ניתן לעשות עם כסף, כמה חשוב לשמור עליו ולא לבזבז את כולו עד תום.